AUSTRALIJA-ZEMLJA TORBARA, ABORIDŽINA I FUDBALA

AUSTRALIJA-ZEMLJA TORBARA, ABORIDŽINA I FUDBALA

Zamislite da Australija, koja svakako nije fudbalska zemlja,drži neke fudbalske rekorde. Zanimljivo je to da „Oziji“ nisu ni učestvovali u kvalifikacijama za Mondijal do 1966 godine, a prvi put su se kvalifikovali 1974. i takmičenje završili na samom početku.  Australija svoj fudbalski procvat doživljava tek 2006. Godine, na SP u Nemačkoj .Tadašnja reprezentacija je pokazala odlično izdanje i bila jedno pravo osveženje. Uspeli su da se  probiju iz grupne faze, ali ih je budući šampion Italija eliminisao iz daljeg takmičenja. Četiri godine kasnije, u Južnoafričkoj Republici nisu ni prošli grupu.

Kako stvari stoje sada? Pre svega zahvaljujući resursima, broju igrača, iskustvu koje su sticali pre svega u Engleskoj, Australija je postala daleko najjači tim u Okeaniji. Prešli su u azijsku zonu i nastavili sa dobrim rezultatima. Plasirali su se na šampionat u Brazilu, bili drugi na prvenstvu Azije 2011.Australijanci su ozbiljno shvatili fudbal.

Australija – zemlja fudbalskog rekorda?

Koji rezultat za vas predstavlja  „ubedljivu pobedu“?, Da li je to pobeda od 4:0,5:0? Možda nešto više?

Kako biste onda imenovali pobedu od 31:0? Zvuči nemoguće, je l da? E pa nije – tim rezultatom Australija je savladala Američku Samou 11. aprila 2001. godine, u sklopu kvalifikacija za šampionat sveta 2002. godine. Slučajnost ? Ako se vratimo dva dana unazad od te famozne utakmice videćemo da nije.

Australija je 09.aprila 2001. savladala Tongu sa 22:0, dok su glavne igrače protiv Samoe odmarali. Sa druge strane, reprezentacija Samoe bila je u velikom problemu. Zbog birokratije (tačnije, problema sa pasošima), samo je golman prvog tima Samoe, Niki Salapu, mogao da igra na ovom meču.

Meč Australija- Američka Samoa obeležilo je i obaranje  dva rekorda:

– Pobeda od 31:0 najubedljivija je pobeda na susretu dve reprezentacije u istoriji fudbala

– Arči Tompson postigao je 13 golova, čime je ušao u istoriju kao strelac najviše golova na jednom reprezentativnom meču.

Ostale zanimljivosti sa južne strane….

Australija je zemlja kengura, a podaci kažu da je njih trenutno više nego ljudi! Statistika kaže 25 miliona stanovnika naspram 34,3 miliona kengura.

Do dan danas, većini naučnika nije jasno zašto je jezero Hillier roze boje.

Novčanice u Australiji su plastificirane i ne mogu se poderati. Odluka da se plastificiraju došla je nakon što je vlada shvatila da veliki broj surfera i kupača zaboravi da izvadi novac iz džepa pre nego uđe u vodu i tako ostane bez novca.

U Australiji se nalazi knjižara u kojoj su knjige zamotane u papir sa natpisom da knjigu ne treba suditi po koricama.

10 najopasnijih zmija na svijetu, može da se pronađe u Australiji.

Australija izvozi kamile u Saudijsku Arabiju!

Veliki koralni greben ima svoj poštanski broj!