BOGATA OBALA SA MISTERIOZNIM KUGLAMA – KOSTARIKA

BOGATA OBALA SA MISTERIOZNIM KUGLAMA – KOSTARIKA

Kostarika ili “bogata obala” nalazi se u Centralnoj Americi. Ova zemlja nema državnu vojsku i to od 1949.godine što je definisano i njenim ustavom. Jedina je latinoamerička zemlja koja ima demokratsku vlast od  1950.godine.

Zemlja misterioznih kugli

Kada su radnici United Fruit Kompanije 1930. godine počeli krčiti zemljište u Diquis dolini Kostarika, naišli su na veliki broj gotovo savršeno okruglih kamenih kugli – od kojih je najveća bila preko dva metra u prečniku i teška više od 16 tona.

Mnogi  smatraju da je njihov tvorac bila drevna Diquís civilizacija, zbog čega se ponekad i nazivaju Diquís kugle. I tako je stvoren mit – odakle potiču i ko ih je napravio.  Od mita da su došle sa legendarnog Atlantisa, o kojem znamo samo iz zapisa grčkog filozofa Platona, pa sve do mitova o čarobnom napitku koji je mogao smekšati kamen i pretvoriti ga u kuglu.

Naravno, da ne zaboravimo  i onu  skupinu ljudi koja tvrdi da su kugle doneli vanzemaljci .

Sve u svemu, ko god ih je napravio –generacije i generacije naučnika će imati zanimaciju.

Zanimljiva Kostarika

  • Kostarika je najsrećnija zemlja sveta. Sudeći prema rezultatima nedavnih istraživanja kojima se meri međunarodni indeks sreće, najbolje mesto za život je upravo ova zemlja.
  • Stopa pismenosti iznosi 97.8 odsto.
  • Kafa koja raste na plantažama Kostarike jedna od najboljih na svetu.
  • Kostarikanke prilikom sklapanja braka ne uzimaju prezimena svojih supruga.
  • U nacionalnom parku Tenorio nalazi se krajnje neobična plava reka.