BRZI GONZALES + ARIVA, ARIVA, ANDALE = MEKSIKO

BRZI GONZALES + ARIVA, ARIVA, ANDALE = MEKSIKO

Fudbal je ubedljivo najpopularniji od svih sportova u Meksiku. Ali, bez obzira na toliku popularnost i veliki broj fudbalera i klubova, Meksiko nikada nije pokazao neke značajne rezultate na svetskim prvenstvima.

Poznat i po tome što je u razmahu od 16 godina dva puta bio domaćin SP u fudbalu, prvi put 1970.godine, a drugi put 1986., nekako Meksiko nikada nije mogao da parira svojim susedima, Argentini i Brazilu i uvek je ostajao da im gleda u leđa.

A zašto?

Šta je to što ovu, mnogoljudnu zemlju, toliko koči kada su fudbalski rezultati u pitanju?

Imaju odlične, velike stadione od kojih su mnogi visokog kapaciteta. “Acteka” u Meksiko Sitiju prima 105 hiljada ljudi, “Halisko” u Gvadalahari prima 56, Olimpiko u Meksiko Sitiju 52, Omnilajf u Gvadalahari skoro 50 hiljada….

Takođe, ne  možemo reći da Meksikanci nemaju jaku školu fudbala, i dugu tradiciju u ovom sportu. Setimo se samo Čičarita, Klaudija Suareza, Hareda Borhetija, Blanka, Hermosilja, Palensija, Torada, Pavela Parda, Horhea Kamposa, Rafaela Markesa i Uga Sančesa.

Ali…..nešto Meksikancima sreću kvari u fudbalu.

Povezanost  narko kartela i meksičkih klubova je, nažalost, veoma prisutna i to je jedna od kočnica meksičke fudbalske trase.

Praktično ne postoji klub koji na neki način nije povezan sa mafijom, koji je  direktno ili indirektno u njihovom vlasništvu, ili utiče na neki drugi način, na primer kroz posedovanje fudbalera.Zbog toga što policija neprestano razbija kartele što dovodi do pojave novih uz borbu za prevlast onih kriminalaca koji su ostali na slobodi, dolazi do turbulencije na tržištu narkotika pa tako na ulicama praktično bukti građanski rat, a to se odražava i na fudbal. Klubovi se neprestano gase, ili im se oduzima imovina i izbacuju se u niže rangove, a pojavljuju se novi.Sve ovo dovodi do velikog razaranja tkiva meksičkog fudbala.

Po čemu je još Meksiko poznat?

Na jugu Meksika nalazi se gradić Čičihualko, koji je poznat po ručnoj izradi fudbalskih lopti.

Sigurni smo da se niko od vas nije zapitao odakle dolaze lopte kojima igraju fudbal najpoznatija imena ove igre u svetu.

Ovo mestašce se nalazi u planinskom području siromašne države Gerero i poslednjih 50 godina živi od izrade fudbalskih lopti, a u rad su uključeni svi, od dece do onih najstarijih žitelja ovog mesta.

Prva radionica u Čičihualki za pravljenje fudbalskih lopti otvorena je 1960. godine, kada je Eulalio Alarkon doneo delove lopti iz Meksiko Sitija i dao žiteljima da ih sastavljaju.

Danas sve manje porodica šije lopte u Čičihualki, njih oko 40. Ko god je mogao otići iz ovog siromašnog dela kugle zemaljske je otišao.Ali tu su i oni kojima je ovaj posao u krvi i jednostavno neće da ga napuste.

I to nije sve…

Meksiko se nalazi u najpoznatijoj zoni zemljotresa i zoni vulkana.

Tekila je nacionalno piće u Meksiku.

U Meksiku se nalazi najmanji vulkan na svetu visok 43 metara.

Meksiko je dom veoma retke vrste zečeva koje drugačije zovu vulkan zečevi.

Čivava najmnanji pas na svetu potiče iz Meksika.

Cezar salata ne potiče iz Rima, već iz Meksika.

Kad pevate meksičku himnu, pevajte je pravilno, inače možete dobiti kaznu!