DANSKA – ZEMLJA U KOJOJ SE DANSKO PECIVO ZOVE “BEČKO PECIVO”

DANSKA – ZEMLJA U KOJOJ SE DANSKO PECIVO ZOVE “BEČKO PECIVO”

Fast Energy Drink, pravo energetsko piće za sportiste i one koji će to tek da postanu, vas vodi u obilazak fudbalske planete.

Superliga Danske u fudbalu je najviši rang fudbalskih takmičenja u ovoj zemlji.Održava se u organizaciji fudbalskog saveza Danske i u njoj se takmiči 12 klubova od kojih dva sa najmanjim brojem osvojenih bodova  ispadaju u niži rang takmičenja. U poslednjih pet sezona takmičenje je znatno dobilo na kvalitetu i napredovalo je sa 23. do 12. pozicije na UEFA rang listi evropskih fudbalskih takmičenja.

Kraljevina Danska – kolevka kontinentalnog fudbala

Ako niste znali – Kraljevina Danska je kolevka kontinentalnog fudbala. U toj zemlji osnovana je prva nacionalna federacija van Britanije (DBU, 1889) i prva liga na kontinentu (Fodboldturneringen, 1889), njihova reprezentacija je pre Prvog svetskog rata redovno igrala finala olimpijskih turnira (jedinog globalnog takmičenja), a nacionalnim timovima mnogo većih država, kakve su Nemačko i Rusko carstvo ili Francuska, redovno davala dvocifren broj golova.

U glavnom gradu Danske 1876. je osnovan Kjøbenhavns Boldklub, najstariji fudbalski klub u kontinentalnoj Evropi. Kada je tri godine kasnije pokrenuta fudbalska sekcija (godinu posle Njuton Hita, današnjeg Mančester Junajteda, a mnogo pre Arsenala, Liverpula, Čelsija…) počela je slavna istorija koja će KB učiniti najtrofejnijim klubom u istoriji Danske, sa 15 nacionalnih titula između 1913. i 1980. godine i 17 naslova najboljeg u Kopenhagenu (1890-1935).

Danci su kroz istoriju omiljeni sport tretirali na jedan čudan način. Fudbal je u Danskoj punih 90 godina bio striktno amaterski sport, pa su brojni talentovani fudbaleri rano odlazili u države zapadne Evrope da bi živeli od svog talenta. Nacionalna federacija sve do 1978. zabranjivala je profesionalcima da igraju za reprezentaciju, pa Danci od Prvog svetskog rata do kvalifikacija za EP 1984. nikad nisu na teren poslali svoj najjači tim.

A šta još o Danskoj niste znali…..?

  • Danska zastava potiče iz 1219. godine i to je najstarija državna zastava na svetu koju koristi jedna nezavisna nacija.
  • Prosečna nadmorska visina države je samo 31 metar, a najviši vrh je 170 metara.
  • Danci su do sada osvojili 14 Nobelovih nagrada.
  • Danska ima najveći stepen zaposlenosti u Evropi, čak 75 procenata.
  • Kraljevska porodica je najstarija u Evropi. Njihovo poreklo datira iz 10. veka.
  • Prema istraživanjima, Danci su 2012. godine bili najsrećnija nacija na svetu, a po indeksu kvaliteta života su u samom vrhu: 183 od 200 maksimalnih poena.