PANAMO DOBRO NAM DOŠLA!

PANAMO DOBRO NAM DOŠLA!

Panama  je jedan od najvećih pobednika kada se gledaju celokupne kvalifikacije za Svetsko prvenstvo. Jer – ova zemlja je prvi put u istoriji izborila plasman na Mundijal! I zahvaljujući tome dobila-državni praznik!

Fudbalski savez Paname je osnovan 1937. godine. Godinu dana kasnije postaje član FIFA. 12. februara iste godine reprezentacija Paname igra svoju prvu utakmicu I to protiv Venecuele. Rezultat 3-1 za Panamu. Kada je domaćin, Panama  igra na stadionu Romel Fernandez Panami. Reprezentacija Paname nosi nadimak „Los Canaleros”.

Panamce čeka stvaranje istorije na svetskoj sceni i nadamo se da će im počtak biti uspešan. Ako ništa drugo- biće to svakako jako dobro iskustvo za buduća svetska prvenstva.

Kao što Panama šešir nije iz Paname,tako i…..

Verovatno ste, posle šešira pomislili na čuveni kanal. Panama može da se pohvali time da je jedina zemlja na svetu u kojoj se možete kupati u Pacifiku i Atlantiku u istom danu.

A kada smo već pomenuli čuveni kanal, treba reći da je on jedan od najvećih i najtežih građevinskih projekata ikada izvedenih. Iskopan je u periodu od 1883. do 1914, dug je 82 kilometara i povezuje Atlantski i Tihi okean.

Teretni brod „Ancon“ bio prvi brod nа trаnzitnom kаnаlu 15. аvgustа 1914.

U sredini  kanala nalazi se veštačko jezero „Gatun“ i kanal ovde dostiže svoju maksimalnu širinu od 350 metara.

Zatvor „Sona“ na Panami iz serije „Bekstvo iz zatvora“ uopšte ne postoji.