POVRATAK DŽEDAJA…TUNISA…2018…

POVRATAK DŽEDAJA…TUNISA…2018…

Reprezentacija Tunisa, mogli bismo reći, nekako je uvek nevidljivo prisutna na prvenstvima. Do sada je učestvovala pet puta, dok je poslednja dva prvenstva za dlaku ispustila.

Svoju prvu utakmicu reprezentacija Tunisa odigrala je 25. juna 1957. godine, kada je poražena od  suseda Alžira sa 2-1.

Prvo veliko takmičenje za Tunis je bio Afrički kup nacija 1962. godine. Pored Tunisa na završnom turniru su još učestvovali Etiopija, Ujedinjena Arapska Republika (današnji Egipat) i Uganda. Tunis je zauzeo treće mesto.

1965. godine Tunis je bio domaćin završnog turnira Afričkog kupa nacija i stigao do finala. Ali u borbi za titulu Gana je bila bolja i pobedila ga sa 3-2.

Kao što rekosmo, Tunisa na prvenstvima malo ima, pa nema, a šta će nam ove godine pružiti, i da li će proći u sledeće kolo- ostaje nam da vidimo.Prvi susret im je sa Englezima….pa….ostaje da vidimo.

Zemlja  peska, začina  i “ Ratova zvezda”

Antički grad Kartagina, koji je bio centar Rimske imperije na teritoriji Afrike posle rimskih osvajanja 146. godine p.n.e, nalazio se na teritoriji današnjeg Tunisa.

Skoro 40% teritorije Tunisa zauzima Sahara. Pustinja je velika tajna za nas koja obiluje neverovatnim pejzažima, oazama, beskrajnošću, fatamorganama i tajnama.

Chott el Djerid je ogromno slano jezero koje je skoro veličine Srbije. Tamo kiša skoro nikada ne pada, a temperatura bude i oko 50 stepeni Celzijusovih.

Satelitski snimci pokazuju da peščane dine napreduju prosečnom brzinom od 15 metara godišnje. Zato su tuniske vlasti pokrenule međunarodnu donatorsku kampanju kako bi se od pustinjskog peska spasao čuveni filmski set iz naučno-fantastičnog serijala “Ratovi zvezda”.

Fiktivni grad Mos Espa, rodni grad glavnog junaka priče o džedaju, Anakina Skajvokera (Dart Vejder), smešten u Ong Džmelu, na jugu Tunisa, već je dobrim delom zatrpan peskom.

Tuniska vlada je izdvojila 160.000 dinara za početak radova na sanaciji ovog seta, dok bi ostatak novca trebalo da bude obezbeđen donacijama. Svakako će fanovi Džedaja i dalje moći da uživaju u čarima ovog pustinjskog grada….