PRIČA SE, PRIČA DA RUSI DOLAZE

PRIČA SE, PRIČA DA RUSI DOLAZE

Jozef Sep Blater, bivši predsednik FIFA, jednom prilikom je rekao ‚‚Fudbal je fenomen. S njim je na direktan ili indirektan  način povezano dve milijarde ljudi. Bilo da su u pitanju igrači, treneri, funkcioneri, navijači, organizatori takmičenja, izvođači radova, dostavljači hrane… A Svetsko prvenstvo je najvažniji fudbalski događaj’’.

Najmanje jedan minut finala između Nemačke i Argentine u Brazilu 2014. godine gledalo je, po istraživanju FIFA, 1,013 milijarde ljudi.

Ovogodišnje domaćine svetskog prvenstva možemo nazvati ‘’brucošima’’ , s obzirom da je fudbal u Rusiju stigao tek krajem 19 veka i to uz velike peripetije. Da čudo bude još veće, začetak ovog sporta je potpomogla jedna neobična i jako zatvorena grupa staroobrednika.

Rusi su imali jednu staru nacionalnu igru koja se igrala loptom, ali nije baš mnogo ličila na fudbal.Ta igra je više bila u ritualne svrhe i bila je igrana za vreme svadbi, Vaskrsa i ostalih praznika. Međutim, kako je fudbal počeo da se infiltrira među ruske redove, tako je ova igra polako počela da biva potisnuta, da bi na kraju skroz i isčezla krajem 19. veka.

Prva fudbalska utakmica u Rusiji bila je odigrana 24. septembra 1893. godine u Sankt Peterburgu. Pošto je teren bio potpuno blatnjav,a igrači su bili u belim dresovima, zamislite sebe na mestu gledaoca te utakmice i vaše reakcije. Naravno, utakmica je protekla u dobroj zabavi i uz puno smeha sa tribina.

    Kada se u ruski fudbal prvo umešaju moda,a onda i politika nastaje…..

          Porodica Morozov, čiji su članovi bili staroobrednici, je kontrolisala tekstilne fabrike koje su bile u usponu u to vreme. Inženjeri koji su im održavali tehniku su bili Englezi, koji su sa sobom doneli i tradicionalnu englesku zabavu – fudbal.

Naravno, protekom vremena sve više Rusa je bilo opčinjeno ovom igrom i sve više njih je fudbal prihvatilo kao odličnu zabavu.

Međutim, pomenuta porodica Morozov je bila protiv ovog novog ‘’ grešnog sporta’’ , jer je sport sam po sebi bio greh, a zamislite još i sport u kome su igrači obučeni u šortseve koji im obnažuju noge!

Tako je , sve osim donjeg dela dresa, bilo naručivano iz Engleske. Donji deo dresa su pravili sami igrači. Naravno, kao i što možete da zamislite, donji delovi dresa su bili dugački. Kapiten je bio Englez i uzaludno se protivio ovim gaćama. I onda se, pred početak prve utakmice, taj isti kapiten odlučuje na radikalne modne mere! Uz pomoć dvojice pomoćnika, kapiten je zaključao u svlačionicu već spremne igrače, dohvatio makaze i svima isekao nogavice. I tako je moda u fudbalu pobedila. Da ne pominjemo da je bilo praktičnije igradi fudbal u kratkom šortsu.

U vreme Staljina nije baš bilo jednostavno baviti se sportom. Ne zato što Staljin nije voleo sport, već zato što nije voleo da gubi! Taj njegov poriv da uvek bude pobednik je išao dotle da je davao dozvolu sportistima da učestvuju na nekom međunarodnom takmičenju  samo ako Nikola Romanov, koji je tada bio na čelu sovjetskog ministarstva sporta , podnese pisanu izjavu u kojoj garantuje pobedu sovjetskih takmičara.

Staljinov naslednik, Nikita Hruščov ostavio je trag u sovjetskom sportu i to ne baš na lep način. Uz njegovo odobrenje je pokrenut sudski postupak protiv talentovanog fudbalera Eduarda Streljcova, člana reprezentacije koja je osvojila  olimpijsko zlato. Iako optužba nije bila dokazana, vlasti nisu bile sprečene da ga pošalju na prinudni rad.

A danas…..Rusija i fudbal?

          Mnogi se danas slažu sa konstatacijom da je teško  Rusiju gledati kao naslednicu bivšeg SSSR, jer su najveće uspehe reprezentacije nekadašnje imperije napravili osamdesetih Ukrajinci, koji su preko Valerija Lobanovskog bili dominantni kroz kijevski Dinamo u tamošnjoj ligi, ali i osvojili evropski trofej.

Verovatno se  Rusi  sa tim neće složiti, ali ako gledamo samo ruski fudbal posle raspada SSSR jasno je da bez Ukrajinaca nisu imali puno uspeha. Činjenično stanje je sledeće-tek dva nezapažena učešća na Mondijalu, i 2008. najveći uspeh pod Hidinkom, plasman u polufinale EP. Ali, kada se očekivalo da se visoka ulaganja isplate stigao je novi šok-neodlazak na prošli Mondijal.

S obzirom da su Italijani u kvalifikacijama neslavno prošli i ispali posle 60 godina kontinuiranog učešća –  ipak imaju Italijana na ovogodišnjem Mondijalu. Rusi su  tu i to sa  Fabiom Kapelom na klupi. Ruska istorija pokazuje da kada igrače izvučeš iz klupskog sistema oni prosto nisu dovoljno dobri i ne uklapaju se u inostranim klubovima, ni u samoj reprezentaciji. U Rusiji to mnogi tumače nedovoljnim zalaganjem, a istina je verovatno negde između. Da li je u pitanju sujeta, veliki novac, ili nešto treće što je dodatno zakomplikovalo stvari tek Rusija, iako u gotovo svim ostalim timskim sportovima ima  mnogo uspeha, u fudbalu je daleko od vrha.

Ali-čuda su moguća!

Fast Energy Drink je tu da vas, sa najboljom energijom ,prati kroz ‘’najvažniju sporednu stvar na svetu’’.