RA, FARAONI, PIRAMIDE, HIJEROGLIFI, JEDNOM REČJU – EGIPAT

RA,FARAONI, PIRAMIDE, HIJEROGLIFI, JEDNOM REČJU – EGIPAT

Fudbal je najpopularniji sport u Egiptu, a klubovi Al-Ahli i El Zamalek su dva najpopularnija tima u zemlji. Egipat je bio domaćin 4 Kupa afričkih nacija, a osvojio  je 6 prvenstava  i najuspešnija je zemlja na afričkom kontinentu.

Egipat je bila prva  zemlja Afrike koja je učestvovala na svetskom fudbalskom  prvenstvu i to  kada su  igrali na Svetskom prvenstvu 1934. u Italiji, kada su u 1 kolu  izgubili sa 4-2 od Mađarske. Bilo je to ‘’probijanje fudbalskog leda’’ za Egipćane, s obzirom da im je to bilo prvo učešće.  Egiptu je trebalo punih 56 godina da se opet plasira među najbolje i zakotrlja loptu sa centra i to 1990 godine u Italiji. Međutim i na tom prvenstvu su ispali u prvom kolu.Valjda će im ovaj put biti uspešniji od prethodna dva.

Kleopatra, Tutankamon i još po nešto…..

Kleopatra nije bila rodom Egipćanka, već Grkinja. Pripadala je dinastiji Ptolomejida, koja je na presto u ovoj zemlji sela nakon što je njihov osnivač i general Aleksandra Velikog, Ptolomej I Soter, osigurao sebi vlast u dolini Nila.

Novo istraživanje došlo je do zaključka ( kroz genetsku analizu ) da su Tutankamonovi roditelji najverovatnije bili rođeni brat i sestra, što je bilo najnormalnije u to vreme.

Reč “faraon” je nastala prvobitno kao nadimak za kralja, a znači “velika kuća”, pošto se verovalo da je telo vladala zapravo kuća u kojoj stanuje bog.

Najstarija haljina dolazi iz Egipta i stara je 5000 godina.

Temperatura unutar Keopsove piramide u Gizi jednaka je prosečnoj temperaturi na Zemlji: 20 stepeni Celzijusa.

Pošto hijeroglifi nemaju samoglasnike, nikada nećemo saznati kako su Stari Egipćani izgovarali svoje reči.