UPOZNAJTE DOMAĆINA PRVOG SVETSKOG PRVENSTVA U FUDBALU – URUGVAJ

UPOZNAJTE DOMAĆINA PRVOG SVETSKOG PRVENSTVA U FUDBALU – URUGVAJ

Urugvaj je dva puta osvojio Svetsko prvenstvo, prvi put je osvojio na prvom Svetskom prvenstvu 1930. godine kada je bio domaćin, pobedivši u finalu Argentinu sa 4-2. A drugi put su osvojili 1950. godine, kada su u finalu sa 2:1 pobedili Brazil. Urugvaj je jedina zemlja u svetu koja je osvojila Svetsko prvenstvo a da ima manje od 4 miliona stanovnika i po tome je daleko najmanja nacija koja je to učinila. Druga najmanja nacija koja je osvojila Svetsko prvenstvo je Argentina sa preko 40 miliona stanovnika.

Pisanje fudbalske istorije

Svetsko prvenstvo u fudbalu 1930. godine bilo je prvo zvanično svetsko prvenstvo u fudbalu. FIFA je izabrala Urugvaj za prvog domaćina na sastanku u Barseloni zato što je Urugvaj 1930. slavio stogodošnjicu nezavisnosti, a i fudbalska reprezentacija Urugvaja je osvojila zlatnu medalju na Olimpijskim igrama 1928. u Amsterdamu.

Na prvom svetskom prvenstvu takmičilo se trinaest reprezentacija, od kojih četiri iz Evrope, a devet iz Južne i Severne Amerike. Većina ekipa iz Evrope odbila je da učestvuje zbog udaljenosti i velikih troškova prevoza. Prve dve utakmice svetskog prvenstva odigrane su u isto vreme, a pobednici su bili Francuska, koja je pobedila Meksiko rezultatom 4:1, i SAD, koja je savladala Belgiju rezultatom 3:0. Prvi gol u istoriji svetskih prvenstava dao je Francuz Lisjen Loran. U finalu, domaćin i favorit za osvajanje prvenstva, reprezentacija Urugvaja, pobedila je Argentinu rezultatom 4:2 pred 93.000 gledalaca, postavši tako prva reprezentacija koja je osvojila svetsko prvenstvo u fudbalu.

Ovo prvenstvo je bilo jedino za koje nisu bile potrebne kvalifikacije. FIFA je pozvala sve svoje članice da učestvuju. Samo su se četiri reprezentacije iz Evrope odlučile da putuju; Belgija, Francuska, Rumunija, i Jugoslavija. Jugoslovenska ekipa je išla poštanskim brodom Florida iz Marselja. Trebalo je da putuju s Egipćanima koji su zakasnili na brod.

Zanimljivosti iz Montevidea

Francuski skulptor Abel Lefle dizajnirao je prvi trofej namenjen osvajaču titule prvaka sveta. Zlatna statua bila je teška 3,8 kilograma, a visoka 35 cm. Još 1930. je odlučeno da ona pređe u trajno vlasništvo tima koji prvi tri puta osvoji titulu prvaka sveta, pa je od 1970. godine bila u trajnom vlasništvu Brazila – dok nije ukradena.

Da je moguće zbog fudbala pasti u nesvest dokazao je trener američke selekcije, koji je za vreme polufinalnog meča sa Argentinom, pao u nesvest nakon što je slučajno razbio bočicu sa hloroformom prilikom ukazivanja pomoći jednom svom igraču.

Želeći da izbegne kakvu moguću kaznu, belgijski sudija Johanes Langenus, tražio je pred finale garancije da će mu odmah posle meča biti omogućeno da “u najkraćem roku i najbržim putem” stigne do broda kojim će otpoloviti iz Urugvaja.

Ceo turnir u Urugvaju odigran je u samo jednom gradu, Montevideu na tri stadiona – Centenario, Pocitos i Parque Central.