WE ARE THE CHAMPIONS MY FRIEND

WE ARE THE CHAMPIONS MY FRIEND

Bilo kako bilo, danas niko ne spori da je Engleska kolevka fudbala. Čak je i sam naziv ove igre potekao od engleskih reči ‘’ foot’’ – noga i ‘’ball’’- lopta.

Ali, igre koje su se temeljile na šutiranju lopte odigravale su se u mnogim zemljama tokom istorije. Najstarija igra o kojoj postoje dokumenti je cuju, koja se pominje tokom vojnih vežbi za vreme dinastije Čin u Kini (255.-206. pre nove ere). Ostale pradavne igre bile su kemari u Japanu i harpastum u Starom Rimu.

‘’ Danas svi igraju fudbal’’ čuvena rečenica  Milana Živadinovića koja na najbolji način opisuje ovu planetarnu igru, međutim najbolji fudbal se po mišljenju fanova igra u Engleskoj, “kolevci fudbala”.

Engleska nekako od 1966. godine, kada je bila prvak planete, ne uspeva da se dokaže u tom svetlu. Selekcija je svake godine jaka, ali uvek fali to ‘’nešto’’, uvek nešto koči jak mehanizam kolektiva i sjajne individualce.

Svakako mi gledaoci uvek uživamo u engleskom elegantnom fudbalu,ali…..to ali im uvek sreću kvari.

Englezi su do sada igrali na 13 Mondijala, debitovali su u Brazilu 1950. godine, a najvažniji pehar na planeti su podigli jednom – na svom terenu 1966. godine. Od tada, pamte se čuveni mečevi sa Argentinom, sa Nemcima, bolne penal serije, ali ni jedan od tih istorijskih trenutaka nije pogurao “gordi Albion” dalje od polufinala.

Svakako su Englezi uvek bili ‘’ viđeni’’ na ovaj ili onaj način. Jedan skandal je obeležio i zagrevanje za Svetsko prvenstvo u Južnoj Africi. U pitanju je veza jednog fudbalera sa devojkom drugog fudbalera. Ona objektivno i nije bila toliko atraktivna da podigne celu naciju na noge, ali činjenica da se u ljubavnom trouglu nalazi treći najvažniji čovek Britanije, posle kraljice i premijera – kapiten reprezentacije, dovela je do pravog zemljotresa i skandala svetskih razmera.

U kratkim crtama – Džon Teri je imao vezu sa devojkom saigrača Vejna Bridža, pa je ostao bez kapitenske trake, a Fabio Kapelo, tadašnji selektor, ekspresno zalepio znak “Zabranjeno za žene/devojke” na kamp svojih izabranika. Plasman im se sigurno nije zapamtio, ali se zato ovaj ‘’’ljubavni trougao’’ pominje i dan danas.

Pošto su pregurali onaj baksuzni broj 13, s obzirom da im je ovaj Mondijal 14-ti po redu, hajde da verujemo da će biti bolje sreće.

A uz Fast Energy Drink koji vam pruža najbolju energiju – postaćete Šampioni. Jer…

We are the champions my Friend!