ZEMLJA IZLAZEĆEG SUNCA GDE CRNE MAČKE ZNAČE SREĆU

ZEMLJA IZLAZEĆEG SUNCA GDE CRNE MAČKE ZNAČE SREĆU

Japan – Zemlja izlazećeg sunca, poznat je po svojoj hiljadugodišnjoj bogatoj istoriji  i tradiciji, kao i trendovima koje postavlja kad je u pitanju napredna tehnologija. Japan je takođe poznat po uređenosti u svakom pogledu. A to se odnosi i na fudbal. 

Lopta se pokrenula

Japanci svetu uvek ponude svoju varijantu fudbala, veoma su brzi i borbeni I nikad ne odustaju. Ono što Japanac ne zna-on nauči! Zato se plansko slanje fudbalera na školovanje u evropske klubove veoma isplatilo.

Šta znači disciplina i pravi put za „Plave samuraje“ je prvi plasman na Mondijal 1998.godine. Japanci ga više nikada nisu propustili.

Naravno, najvažnija sporedna stvar na svetu – fudbal, ne bi bio ono što jeste da ga ne prate razne kontroverze. Takva je bila i odluka kada je FIFA odabrala Japan i Južnu Koreju kao ko-domaćine. Ove dve zemlje su inicijalno bile konkurenti jedna drugoj, da bi na kraju shvatili da nijedna od njih nema željenu infrastrukturu, pa su se tako ujedinili.Ovo je prvi i jedini put da su dve zemlje bile domaćin svetskog prvenstva u fudbalu.

Japan je 2010. u Južnoj Africi dobio Kamerun i Dansku, plasirao se u nokaut fazu i izgubio tek posle penala od Paragvajaca.I polako počeo svetu da pokazuje da je fudbal u ovoj zemlji u pravom zamahu.

Kao što rekosmo –Japanu je počelo da se mnogostruko vraća uloženo u školovanje fudbalera tako da  je postao jedna od najjačih azijskih nacija što pokazuje i na kontinentalnim prvenstvima. „Samuraji“ su tri puta u ovom veku bili šampioni Azije i bez ikakve konkurencije su najuspešnija azijska fudbalska nacija.

Tamo gde se Sunce rađa……

Zemljotres koji je zadesio Japan 2011. godine povećao je brzinu okretanja zemlje oko svoje ose , skrativši dan za 1.8 mikrosekunde. Niste još primetili?

Japan godišnje pogodi više od 1500 zemljotresa.

Termin gejša znači “umetnik” ili “izvođač”. Ono što mnogi ljudi ne znaju je da su prve gejše bile muškarci.

Crne mačke se smatraju simbolom sreće.

Japanac koji je preživio na Titaniku, u svojoj zemlji dobio je epitet kukavice zato što nije umro zajedno sa ostalim putnicima.