ATOMIJUM I ČOKOLADA – BELGIJA

ATOMIJUM I ČOKOLADA – BELGIJA

Atomijum je građevina koja se nalazi u Briselu, Belgiji. Sagrađena je za Svetsku izložbu 1958. godine u Briselu. Spoljašnji izgled je dizajnirao inženjer Andre Vaterkejn, a enterijer su dizajnirali Andre i Žan Polak. Atomijum je visok 102 metra, a njegov prečnik čine sfere od nerđajućeg čelika koje su povezane tako da formiraju oblik jednog molekula kristala gvožđa uveličanog 165 milijardi puta.

Ti si moja čokolada

Belgija je treći po veličini proizvođač čokolade na celom svetu.
Čokolada je jedan od glavnih proizvoda Belgije. Ona proizvodi oko 172.000 tona čokolade godišnje.

Briselski aerodrom je mesto sa najviše prodane čokolade na svetu – aerodromske prodavnice godišnje prodaju više od 800 tona čokolade.

  1. godine, belgijska pošta je izdala poštansku markicu sa ukusom čokolade – u lepak su dodali ukus čokolade, koji se mogao osetiti kada liznete marku pre nego što je zalepite za koverat. Osim toga, markice su imale i miris čokolade, a na njima su bile i slike ove poslastice u raznim oblicima.

Čokolade možete da kupite u čvrstom ili tečnom stanju, u malim ili velikim pakovanjima,  belu, crnu, kao bombone… u raznim oblicima i ukusima

Istorija belgijske čokolade počinje još u 18. veku, a do današnjeg dana se tajni sastojci i načini proizvodnje strogo čuvaju.

Najpoznatiji izmišljeni detektiv na svetu

Belgijanac koji govori engleski sa jakim francuskim akcentom. I vrlo se ljuti kada mu neko kaže da je Francuz! Elegantnog, pomalo ekscentričnog izgleda, uvek sa šeširom na glavi, štapom u rukama, potpuno simetričnim brkovima i uvek sjajno izglancanim cipelama.Voli red i besprekornu urednost. I uživa u hrani!I ne postoji zločin koje njegove ‘’male sive ćelije’’ ne umeju da odgonetnu! Prepoznali ste ga je l’ da? To je Herkul Poaro!

Herkul Poaro je izmišljeni lik iz romana britanske književnice Agate Kristi. Pojavljuje se već u njenom prvom romanu Tajanstveni događaj u Stajlsu koji je objavljen 1920. godine.

Po zanimanju detektiv, nekada pripadnik belgijske policije, Poaro 1916. godine dolazi u Englesku kao izbeglica tokom Prvog svetskog rata, i nastanjuje se u Stajlzu. Tako dobija priliku da reši svoj prvi slučaj na britanskom tlu. Agata Kristi će ga tokom niza godina provesti kroz 33 svoja romana i 54 kratke priče. Poslednji roman u kome će se pojaviti biće Zavesa koji je napisan tokom Drugog svetskog rata ali je objavljen tek 1975. godine, neposredno pred smrt „kraljice krimi romana“.