TEORIJA RELATIVITETA JE APSOLUTNO TAČNA – ŠVAJCARSKA

TEORIJA RELATIVITETA JE APSOLUTNO TAČNA – ŠVAJCARSKA

Da li znate da je Nestle najveća prehrambena kompanija na svetu ? I priznajte da vam je odmah pala na pamet čokolada!

Uz najbolje energetsko piće Fast Energy Drink otkrijte neke zanimljivosti o Švajcarskoj koje možda niste znali. Komadić čokolade pride neće da škodi nikako – naprotiv.

Zemlja Rolexa i Hajdi

Piloti švajcarske vojske nikada ne voze supersoničnim brzinama tokom treninga. Razlog leži u tome što je Švajcarska premala da bi se iznad njene teritorije postigla takva brzina. Ako žele testirati supersonične letove, Švajcarska je potpisala sporazum s Francuskom kojim im je dopušteno ući u njihov vazdušni prostor radi postizanja brzine brže od zvuka.

Švajcarska je vodeća u svetu po potrošnji čokolade. Prosečan Švajcarac pojede 23 kilograma čokolade godišnje.

Ser Artur Konan Dojl, tvorac čuvenog detektiva Šerloka Holmsa doneo je skijanje u Švajcarsku.

Švajcarska ima najveću potrošnju bezalkoholnih pića u svetu!

Automobili u Švajcarskoj izgledaju novi, a razlog su kazne koje prete vozačima ako u što kraćem vremenu ne poprave automobil, pa makar se radilo samo o običnoj  maloj ogrebotini.

Čuveni Albert Ajnštajn je radio kao službenik u švajcarskom zavodu za patente kada je dokazao svoju teoriju relativiteta – E = mc² u Bernu 1905. godine.

Hajdi, jedna od najpoznatijih knjiga za decu ikada napisanih, delo je švajcarske autorke Johanne Spyri  i prevedena je na više od 50 jezika i prilagođena za film ili televiziju oko 20 puta.