ONI SU VEĆ PRVACI – NJIHOVE DRESOVE JE NARUČILO PREKO TRI MILIONA FUDBALSKIH FANOVA – NIGERIJA

ONI SU VEĆ PRVACI – NJIHOVE DRESOVE JE NARUČILO PREKO TRI MILIONA FUDBALSKIH FANOVA – NIGERIJA

Nigerija je najzad uspela da se kvalifikuje na Svetsko prvenstvo i to na Svetsko prvenstvo 1994. Tada ih je vodio Klemens Vesterhof koji se često smatra najboljim trenerom koji je vodio Nigeriju. Nigerija je završila kao prva u grupi u kojoj su se nalazili i Argentina, Bugarska i Grčka. Na tom prvenstvu Nigeriju je delio samo  jedan minut od prolaska u četvrtfinale u meču sa Italijom, ali Roberto Bađo je u poslednjem minutu postigao gol i odveo utakmicu u produžetke. On je takođe postigao i odlučujući gol u produžecima koji je odveo Italiju u četvrtfinale.

Zato na ovom prvenstvu Italijane nećemo gledati, pošto nisu uspeli da se kvalifikuju po prvi put posle šezdeset godina, ali ćemo zato Nigerijce svakako sa velikim zanimanjem gledati. I to ne samo zbog najoriginalnijih dresova koje će poneti, već i zbog toga što afrički fudbal iz prvenstva u prvenstvo izgleda sve lepršaviji i ‘’pitkiji’’ za gledanje.

Selekcija Nigerije, poznata po turbulencijama i smenama selektora, sada će biti predvođena Nemcem Gernotom Rorom, koji odavno pliva u afričkim vodama. Vodio je Gabon, Niger i Burkinu Faso, Nigeriju je preuzeo 2016, a imao je privilegiju da njegova ekipa bude prva afrička koja je overila plasman na Mondijal, pobedivši Zambiju sa 1:0.

Afrika, Nigerija i još ponešto……

Iako mnogi Nigerijci koji žive u gradovima jedu i tradicionalnu i zapadnu hranu, koristeći zapadnjački pribor za jelo, u  ruralnim područjima Nigerijci i dalje jedu na tradicionalni način – rukom. Ali pazite, korišćenje leve ruke prilikom jela smatra  se – nepristojnim.  

Nekoliko godina unazad,  nigerijske devojke, ali i žene, bile su poznate po uskim dugim suknjama i uskim majicama i takva odeća bila je nepisano pravilo, i kao takva se snatrala kao najpristojniji način odevanja žene. Međutim, danas toga skoro i da nema, jer i kod nigerijskih devojaka, kao i u ostatku sveta,primat ima džins. Ovakvo oblačenje tradicionalisti smatraju  nepristojnim.

U jednom segmentu života Nigerija nije podlegla Zapadu i njegovim običajima. Nigerijsko patrijarhalno društveno uređenje  je još uvek duboko ukorenjeno. Muškarci su superiorniji od žena i  žene imaju puno manje prava nego muškarci . Muškarcima je, prema nigerijskom zakonu,  čak dopušteno da tuku svoje žene, sve dok to ne ostavlja trajne posledice.

U Nigeriji je veoma malo razvoda, a 70 posto muškaraca živi sa jednom ženom u svom životu.  Obaveze udate žene jesu da se brine o suprugu i deci,  da im osigura zdravu ishranu i obavlja ostale kućne poslove.  Sastavni deo nigerijske kulture je briga muškarca o porodici, njihova zaštita i  plaćanje svih računa uključujući i one ženine. Muškarce koji se ne brinu dobro o svojoj porodici, Nigerijci smatraju slabićima. Muškarac je takođe ”vlasnik” svoje porodice, ima kontrolu nad njom i potpun autoritet.