ŠOPEN + RUBINŠTAJN = POLJSKA

ŠOPEN + RUBINŠTAJN = POLJSKA

Ako ste kojim slučajem bezvoljni, bez energije i lošeg raspoloženja – ne brinite. Naučnici su odavno dokazali da je muzika ‚‚ lek za dušu ‚‚ .

Treba vam energija? Osećate se umorno, a toliko je zadataka pred vama. Najbolje energetsko piće koje će vam poboljšati koncentraciju i vratiti energiju – Fast Energy Drink. Na vama je samo da odaberete ukus.

A sada se vratimo muzici…

Šopen + Rubinštajn = Poljska

Čuveni kompozitor Frederik Šopen, rođen je u Poljskoj. Šopen je najistaknutiji predstavnik poljske muzičke kulture i jedan od najznačajnijih pijanista i kompozitora svih vremena.

Šopen je komponovao isključivo klavirsku muziku koju je obogatio novim izražajnim sredstvima. Bio je jedinstven kao pijanista, izvođač sopstvenih dela i sasvim osoben kao autor. Uveo je nove tehničke složenosti u interpretaciji – slobodan duh i promenljivost tempa koji samo nagoveštava, a ne i precizno metronomski određuje, ali ništa u njegovoj muzici nije sračunato na spoljašnji efekat. Zato izvođenje njegovih kompozicija zahteva veliku tehničku i interpretatorsku spremnost. Šopen je bio bez uzora u pređašnjim razdobljima klasične muzike i gotovo bez naslednika.

Kratko pre svoje smrti, Šopen se dao nagovoriti da ide na turneju po Engleskoj i to je bila kobna odluka. Engleska vlažna klima negativno je uticala na Šopena, koji je bolovao od tuberkuloze. Preminuo je ubrzo po povratku u Pariz, 17. oktobra 1849. godine, u svojoj 39-oj godini, okružen prijateljima i rođenom  sestrom. Sahranjen je u Parizu, a srce mu je preneto u Varšavu ,u crkvu Svetoga krsta, u skladu sa njegovim testamentom. Sahrana je odložena skoro dve nedelje zato što je Šopen želeo da se na sahrani peva Mocartov Rekvijem sa ženskim glasovima, nešto što crkva Medelene nikada pre nije dozvolila. Na sahrani je bilo oko 3.000 osoba.

Izvoditi Šopenova dela nije nimalo jednostavno. Pored odlične tehnike koju morate da posedujete i istančanog osećaja za metriku, vaš um treba da izvede u tišini jednu čitavu simfoniju. Ljubitelji Šopena su ovde već prepoznali kojeg pijanistu predstavljamo, a za one koji ne znaju – u pitanju je Artur Rubinštajn.

Njegov specijalitet je bio upravo Šopen. Godine 1964., na vrhuncu hladnog rata , održao je legendarni koncert u Moskvi s čistim programom Šopena.

Rubinštajn je tečno govorio osam jezika, i imao neverovatno pamćenja, Prema njegovim sećanjima naučio je César Franckove simfonijske varijacije dok se vozio na putu do koncerta, bez koristi klavira, izvodeći prolaze u krilu.

Imao izuzetan sluh, što mu je omogućilo da u svom umu igra čitave simfonije. “Za doručkom bih mogao proći Brahmsovu simfoniju u mojoj glavi”, rekao je. Tu njegovu sposobnost često su  testirali njegovi prijatelji, koji bi slučajno odabrali ekstrakte iz opernih i simfonijskih rezultata i zamolili ga da ih svira od sećanja.