Energetska pića: kako su nastala i zašto su dobra?

Energetska pića: kako su nastala i zašto su dobra?

Nastanak i popularnost energetskih pića vezuje se prvenstveno za područje Azije, ali interesantno je da su najpoznatija pića kao što su Coca-Cola i Pepsi na samom početku bila zvana enegetskim (originalno: energy booster). Godina 1916., kada je Coca-Cola primorana da smanji procenat kofeina u svojoj formuli, smatra se za kraj prve „ere“ energetskih pića.

Smatra se da je prvo pravo enegetsko piće nastalo u Japanu pod imenom Lipovitan. Ovo energetsko piće sadržalo je taurin, jedan od sastojaka skoro svih današnjih energetskih pića.

U Americi, prvo enegetsko piće predstavljeno je 1985. godine pod nazivom Jolt Cola. Zanimljivo je da je tada piće bilo predstavljeno ne kao energetsko, nego kao „gazirano bezalkoholno piće“. Pravljeno je za studente i mlade profesionalce koji će ga koristiti u stresnim situacijama i za podizanje energije. Slogan ovog energetskog pića bio je: „Maximum caffeine, more power!“

Prvo energetsko piće na tržište Evrope predstavljeno je od strane kompanije Lisa, sa prizvodom koji se zvao „Power Horse“. Nakon toga, Dietrich Mateschitz je,  posle svog putovanja po Aziji, shvatio komercijalni potencijal energetskih napitaka i 1984. godine u Austriji osnovao firmu Red Bull te napravio istoimeni energetski napitak.

Zašto i za koga su dobra energetska pića?

Ukoliko ste student, sportista, profesionalni vozač, noćni čuvar ili programer koji često radi u večernjim časovima, onda su energetska pića za vas dobar izbor. Kofein koji sadrže energetska pića pomaže pri razbuđivanju i održavanju koncentracije.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”27366″ img_size=”large”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Kofein (ili kako se drugačije naziva i trimetilksantin, tein, guaranin ili metilteobromin) je alkaloid bele boje i izuzetno gorkog ukusa koji se dobro rastvoran u vodi. Otkriven je 1819. godine i najviše se dobija izolovanjem iz zrna kafe, čaja ili biljke guarana.

Efekat koji unošenje kofeina ostavlja na organizam su: bolja pažnja, bolje pamćenje, bolje fizičke performanse, kao i brži oporavak mišića. Ipak, ukoliko se kofein koristi u prekomernim količinama, može doći i do neželjenih simptoma kao što su anksioznost, delirijum ili nepravilan rad srca. Zato – treba biti oprezan i kofein konzumirati samo u dozvoljenim količinama.

Osim kofeina, većina energetskih pića sadrže i taurin. Taurin je aminokiselina sa sumporom koja se u organizmu nalazi u slobodnom stanju što znači da ne ulazi u sastav proteina. Sintetiše se u pankreasu iz aminokiseline cisteina ili metionina uz pomoć vitamina B6. Zanimljivo je to da taurin čini 0,1% telesne mase čoveka, a čovek ih u organizam unosi putem hrane (recimo, meso i plodovi mora su bogati taurinom).

Taurin pomaže kod kod smanjenja telesne težine i gojaznosti, kod kardiovaskularnih oboljenja, smanjenja holesterola, zaštite očiju, sluha i jetre.

Energetska pića se pre svega koriste za brzu obnovu mišićne snage, poboljšanje raspoloženja, budnosti, a doprinose i boljem pamćenju.

Fast Energy drink je osvežavajuće energetsko piće koje u svom sastavu sadrži kofein, taurin, vitamin mix i vodu. Kvalitetno energetsko piće koje će vam dati snagu i obnoviti energiju je ono vam u svakom trenutku treba.

Pratite nas na društvenim mrežama:
Facebook: @fastenerg
Instagram: @fastenergydrink
Twitter: @fastenergydrink