GOL ZVANI ‚‚BOŽIJA RUKA‚‚ ARGENTINA

GOL ZVANI ‚‚BOŽIJA RUKA‚‚ ARGENTINA

Da biste uspeli da savladate argentinski tango i da ga plešete punim žarom, neophodna vam je energija i pravo energetsko piće!

Čak i osobi  koja ne voli fudbal kada pomenete Argentinu, definitivno jedna od asocijacija bude Dijego Armando Maradona!

Teško da je bilo ko, kada je Maradona bio mali, mogao da veruje da će upravo on biti jedan od nacionalnih simbola Argentine!

Iako je podelio titulu najboljeg fudbalera 20-og veka sa Peleom, mnogi smatraju da je Maradona ipak jedinstven. I to u mnogo čemu.

Deset dana pre svog šesnaestog rođendana, Maradona je odigrao svoj prvi meč za seniore Argentios juniorsa. Tako je postao najmlađi prvoligaški fudbaler u istoriji argentinskog fudbala. Naredne tri godine su bile godine odličnih nastupa kako za klub tako i za reprezentaciju.

Upravo u to vreme Juventus i Barselona počinju da se raspituju za malog zelenog, kako su ga zvali. Ali, nisu bili jedini — u igri su bili Arsenal i Šefild Junajted. Brzo su odustali kada su čuli početnu cenu od 800.000 funti. U to vreme bila je to poprilična suma.

U Argentini je ostao do 1982. godine, kada potpisuje ugovor sa Barselonom za rekordnih 7,6 miliona dolara.

U Kataloniji se kratko zadržao, dve godine, postigavši 33 pogotka na nešto manje od 50 susreta – i osvojivši za to vreme Kup kralja, Liga Kup i Superkup Španije. Ostaće upamćen kao prvi igrač ‘Blaugrane’ kome su navijači ljutog rivala Real Madrida aplaudirali na sred Santijago Bernabea.

Njegov temperament ga nikada nije mogao zadržati dugo na jednom mestu, tako da je , posle mnogo incidenata, napustio Španiju, dok su Napolitanci oborili svetski rekord – za Maradonu su platili neverovatnih 10,5 miliona dolara.

Gol rukom , nazvan ‘’ Božija ruka’’je obeležio ne samo jednu godinu nego i Maradoninu čitavu karijeru. Na Svetskom prvenstvu u Meksiku 1986. bio je dvostruki  strelac u utakmici Argentine s Engleskom. Bez ikakvog preterivanja možemo reći da je to bila najzanimljivija fudbalska utakmica dvadesetog veka!  Oba njegova gola na toj utakmici se i dan danas prepričavaju. Kod prvog je reč o pogotku koji je sam Dijego kasnije nazvao Božjom rukom. Drugi je na mnogim rang listama proglašen za najlepši gol svih svetskih prvenstava. Sam je predriblao polovinu engleskog tima i golmana Šiltona. Engleski komentator je uzviknuo da je prvi gol sigurno neregularan, jer je postignut rukom, ali zato drugi vredi za deset. Na tom prvenstvu je Argentinu doveo do naslova prvaka sveta u dramatičnom dvoboju sa reprezentacijom Zapadne Nemačke.

Ali, jednu bitku nije dobio- bitku sa kokainom!