Istine i zablude o energetskim picima

Istine i zablude u vezi energetskih pića – Fast energy drink

ISTINE I ZABLUDE U VEZI ENERGETSKIH PIĆA

Recimo da su za sve stvari u životu potrebne godine. Uz godine ide iskustvo, učenje, dubina shvatanja. Upravo da ne bi dolazilo do konfuzije na svim poljima (zdravstvenoj, mentalnoj, fizičkoj) zato su za neke stvari potrebne godine. E te neke stvari su upravo energetski napici.

No, krenimo redom. I sa onom čuvenom „šta je pisac hteo da kaže“ u prethodnom pasusu.

Postoje stvari koje možemo od samog našeg dolaska na svet, pa sve do kraja života da konzumiramo. Recimo vodu. I upravo je taj spoj vodonika i kiseonika osnova Fast Energy drinka. Ali to ne znači da Fast Energy možete davati deci i adolescentima.

Uzmimo drugi primer, možda će onda kompleksnost teme biti jasnija. Sigurno je dobar deo vas u detinjstvu gledao crtane filmove. Jeste, zar ne? Crtani film „Lion King“ gledate i sa tri i sa trideset tri , ali ga drugačije razumete. I na njemu ne stoji oznaka 18+, sigurno ste to primetili. Crtać koji na jedan jako pitak način pokazuje borbu između ljubavi, mržnje, zavisti, moralnih dilema, izdaje, ljubomore …

A onda uzmemo remek delo „ Eyes wide shut “, reditelja Stanley Kubricka koje takođe pokazuje borbu između ljubavi, mržnje, zavisti, moralnih dilema, izdaje, ljubomore …

Pitanje – da li biste ovaj film pustili svom detetu od recimo petnaest godina da gleda? Ne biste naravno!

Iako se bave istom tematikom – sadržaj je potpuno drugačiji!

Nego vratimo se mi našim energetskim napicima i istinama i zabludama o njima.

U današnje vreme, kada nam informacije postaju sve dostupnije i to sa svih strana, paradoks koji se javlja je da zapravo mi sve manje znamo, a sve više smo zbunjeni. Upravo zbog toga hajde da razgraničimo neke činjenice.

Prvo energetsko piće su smislili još šezdesetih godina prošlog veka Japanci, kako bi pomogli zaposlenima da mogu da rade i preko noći. To energetsko piće je u sebi imalo taurin, sastojak koji se danas nalazi u Fast Energy drinku.

Rešili ste da probate Fast Energy, ali niste baš sigurni šta vas tu očekuje. Kao što rekosmo, more informacija sigurno vas neće načiniti boljim plivačem, samo ćete se lakše udaviti!

Prva zabluda na koju ćete naići da su sva energetska pića štetna! Sastojak svakog energetskog napitka, pa tako i Fast Energy napitka je pored vode i kofein. Kofein je stimulans koji naš organizam drži u budnom stanju i poboljšava pamćenje i koncentraciju. U malim količinama ovaj stimulans će vam pomoći pri učenju i fizičkim aktivnostima. Ali, ako u njemu preterate- budite spremni na posledice i neželjena dejstva! Jer, uvek i svuda je stvar u dozi! Takođe, suvišno je očekivati od bilo kojeg energetskog napitka, pa tako i od Fast Energy pića da će uspeti da umesto vas spremi za jednu noć ispit ili da postigne olimpijski rezultat posle dva treninga u teretani. To ne ide tako!

Druga zabluda je da možete da mešate Fast Energy sa alkoholom! Nikako! Jednostavno neke stvari, koliko god vam možda po ukusu prijale, nikako ne idu zajedno! Ukus jeste interesantan i intenzivan, ali ova dva pića nikako nisu u ljubavi! Odlučite se za Fast Energy, raspoloženje će vam biti odlično, energija takođe i prednost koju imate sa Fast Energy pićem je što možete bez problema da vozite (naravno to se ne odnosi na umor-tu će vam ipak dobar san i odmor biti najbolji saveznik).

Treća zabluda da su energetska pića ista kao i ostala gazirana pića. Nisu! To možete i iz samog naziva da primetite, jer da su ista ne bi imala naziv „energetsko piće“ zar ne? S obzirom da sadrže specifične sastojke koji vam pomažu kada vam je energija opala, tako se i razlikuju od ostalih pića. Fast Energy, pored vode i kofeina koji smo spomenuli, sadrži i kompleks vitamina B, taurin, prirodni šećer…. Sve ono što može da vam pomogne (ne zameni!) u podizanju vaše energije! Ono što je bitno (opet) napomenuti je doza! Jer prava doza znači optimalni rezultat-sve preko toga je….