Parlez-Vous Francais? FRANCUSKA – Fast energy drink

Parlez-Vous Francais? FRANCUSKA

Većini ljudi kada pomenete Francusku prva asocijacija bude – Pariz. Međutim, Francuska, možemo slobodno reći, je zemlja umetnosti, dobrog vina, vrhunskih sireva, poznatih vladara….i još po mnogo čemu možemo da prepoznamo Francusku.

Da svojim poznatim sunarodnicima Francuzi umeju da odaju veliku počast govori i činjenica da u ovoj zemlji svaki grad ima ulicu koja nosi naziv po najčuvenijem francuskom piscu – Viktoru Igou.

Takođe Francuska i njena prestonica važe za najromantičnija mesta na planeti. Jedna od romantičnih činjenica je i ta da je nošenje bele venčanice u Francuskoj  tradicija koja traje još od davne 1499. godine. Pariz je poznat kao najromantičniji grad na svetu. Čak i čuveni poljubac nosi naziv francuski, a ako se uz sve uzme u obzir da se u ovom gradu možete ljubiti dok je iza vas Ajfelov toranj , ali i posetiti seksi mesto poput Mulen Ruža i sve to uz sjaj sveća, flašu savršenog crnog vina i najboljih francuskih sireva – Pariz definitivno s razlogom nosi titulu Amora među gradovima.

Ali….uvek dođe ono ali….

Nije uvek sve bilo tako romantično i lepo.

Da li znate kako je Pariz dobio naziv ‘’ Grad svetlosti’’? Ako vam je romantika prva pala na pamet –  e, da znate da se duboko varate! Istina je mnogo, mnogo mračnija!!!!!

Naziv “Grad Svetlosti” nastao je još u 16. veku i to iz prilično mračnih i negativnih razloga. U tom periodu, Pariz je bio “kolevka” kriminala. Upravo zbog toga, strahujući da na ulici mogu biti napadnuti, opljačkani ili ubijeni, mnogi Parižani noću nisu smijeli da  izađu na ulicu.

U pokušaju da kriminalu stanu na put i zaštite pravo svojih građana da se slobodno kreću ulicama u bilo koje doba dana ili noći, u Parlamentu su doneta dva zakona, koja su obavezivala građane da na svojim prozorima tokom noći ostavljaju upaljene svetiljke. Uprkos dobrim namerama, ova mera nije bila dovoljna, pa su kriminalci i dalje harali gradom, sve dok na čelo policije 1680. godine nije došao Gabrijel Nikolas de la Reni. On je zaveo mnogo oštrije  mere osvetljavanja i naredio da sve ulice, prolazi, uličice, svaki kutak prestonice noću moraju da budu osvetljeni, Ovakve mere su najzad dovele do uspeha, a Pariz je od tada u svetu poznat i kao “Grad svetlosti”.