PERSIJSKA MAČKA I PERSIJSKI TEPIH – IRAN – Fast energy drink

PERSIJSKA MAČKA I PERSIJSKI TEPIH – IRAN

Zašto je Persija promenila naziv u Iran?

Odgovor: Da bi naziv države odgovarao imenu koje je za sebe odabrala većina njenog stanovništva.

Žitelji ove države od davnina svoju zemlju nazivaju Iranom, zemljom arijevaca, dok su naziv Persija koristili su stari Grci, a sa njima i ostali evropski narodi. Sam naziv Persija postao je ime države prema nazivu oblasti Fars ili Persuaš koja se nalazila na obali Persijskog zaliva. Upravo na tom mestu živeli su narodi koji su u VI veku pre n.e. osnovali imperiju Ahemenida (kao i državu Sasanida kasnije) koja je tradicionalno nazivana Persijom.

Taj naziv je bio upotrebljivan u svetu do 1935. godine dok Reza šah Pahlavi nije zatražio od ostalih zemalja da njegovu zemlju zovu Iran. Prema nekim svedočenjima ta inicijativa je potekla od iranskog ambasadora u Nemačkoj koji je bio pod uticajem nacista. Nemci su uspeli da ga ubede da će naziv Iran dodatno isticati arijsko poreklo naroda ove zemlje. Protiv ovoga su, nekoliko godina kasnije, bili neki naučnici koji su smatrali da ovaj naziv lišava zemlju njene slavne prošlosti. Ipak, 1959. godine novi šah Muhamed Reza Pahlavi odlučio je da se na međunarodnoj sceni ova dva naziva države mogu koristiti paralelno.

Mijau…. Persijska mačka

Persijska mačka  je jedna od nastarijih rasa domaćih mačaka. Početkom 20. veka postala je jedna od najpopularnijih čistokrvnih mačaka i najzastupljenijih rasa na izložbama.

Ova maca se smatra najmirnijom rasom, tolerantnom prema drugim mačkama i vernom vlasniku. Dlaka je dugačka i gusta i zahteva svakodnevno održavanje, jer nedovoljna nega dovodi do zapetljavanja dlake i problema na koži.

Poreklo persijske mačke nije poznato a njihova najveroatnija postojbina je Mala Azija gde je prema legendi, čarobnjak stvorio persijsku mačku od malenog plamena vatre, bljeska dvaju udaljenih zvezda i uskovitlanog pramena sivog dima..

Prvi put se javljaju u Evropi u 18. veku, iako ima podataka da je u Italiji postojala u 16. veku. Prvi put je prikazana na izložbi 1871. godine u Engleskoj. Kraljica Viktorija je imala plave persijanere, što je doprinelo popularnosti ove rase. U Americi prvi put su prikazane 1895. Godine. Iako je rasa poznata preko 200 godina, službena zemlja porekla danas je Velika Britanija, gde je dobila standard krajem 19. veka.

Magija persijskog tepiha

 Magični persijski tepih ( možda je nekada i mogao da leti )  je esencijalni element persijske umetnosti i kulture. Vezenje tepiha se smatra jednim od najpoznatijih manifestacija persijske kulture i umetnosti, a koje datira još od vremena drevne Persije. Godine 2008. Iran je izvozio ručno izvezene tepihe u vrednosti od oko 420 miliona US$ ili 30% celog svetskog tržišta. Smatra se kako se u današnjem Iranu tkanjem tepiha profesionalno bavi 1,2 miliona ljudi čiji su proizvodi namenjeni domaćem i međunarodnom tržištu.U poslednje vreme su iranski tepisi dobili oštru konkurenciju iz drugih država u obliku reprodukcija originalnih iranskih tepiha odnosno jeftinijih zamena.

Persijski tepisi se mogu podeliti u tri grupe;

  • Farsh/ ‘Qālii’ (sve veće od 2×1,3 m),
  • Qālicheh(prostirka, veličine 2×1,3 m ili manje),
  • i nomadski tepisi poznati kao Gelim (گلیم) Kilim, (uključujući Zilu, što znači grubi tepih).