VATRA I LED – DOBRODOŠLI NA ISLAND

VATRA I LED – DOBRODOŠLI NA ISLAND

Zbog  jakih zima, fudbal se na Islandu igra od maja do septembra. Svoj prvi veliki uspeh na fudbalskoj sceni Islanđani su imali pre dve godine, kada su , kao debitanti, učestvovali na Evropskom prvenstvu u Francuskoj. Dogurali su do četvrtfinala, kada su ih domaćini Francuzi eliminisali.

Ove godine su po prvi put na Svetskom prvenstvu u fudbalu. S obzirom da su  Islanđani narod koji brzo uči, jer živi u apokaliptičnom delu Evrope gde se fudbal pre dve decenije igrao samo nekoliko meseci u godini, pribegli su inovativnim rešenjima. Krajem prošlog veka su  na Islandu, poput pečurki, počeli da niču baloni u kojima bi deca mogla da igraju fudbal i preko zime kada orkanski vetrovi i veliki minusi otežavaju i odlazak u prodavnicu po mleko, a kamoli fudbalski trening.

Zato ćemo im svim srcem poželeti sreću na svetskoj fudbalskoj sceni.

Sa jedne strane vatra,a sa druge led……

Sigurno će da vam zvuči veoma čudno, ali kupanje na Islandu je pravo uživanje. Pošto je prepun toplih izvora, ako sebe častite obilaskom ove zemlje, sigurno ćete ući makar u jedan. I bitno je da poštujete jedno pravilo pre kupanja- potrebno je istuširati se, i to bez ičega na sebi! Takva su pravila…

Ako još uvek niste sigurni da li vilenjaci zaista postoje – e pa, postoje! Većina Islanđana veruje u postojanje vilenjaka. Vilenjaci većinom žive u kamenitim područjima, imaju magične moći i nanose nevolje onima koji se usude da ih uznemiravaju. Zato – budite pažljivi.

Rešili ste da uživate u hrani. Zato nemojte da se iznenadite skirom. Da, dobro ste pročitali, zove se SKIR. Skir se jede svakodnevno i za svaki obrok. Reč je o namirnici vrlo sličnoj jogurtu, odnosno vrsti mekanog sira s malo masti i mnogo proteina.

Islanđani su naučili da poštuju Prirodu i mogli bismo da kažemo da im je kooperacija sa istom veoma dobra. U ovoj zemlji ima puno vulkana , mnogi su aktivni, ali su Islanđani, umesto da ih se boje, vulkansku energiju upotrebili za proizvodnju struje.

I na kraju, ako ste rešili da uplatite turističko putovanje do Mesečeve površine, svakako pre toga morate da odete do Islanda. Pitate se zašto? Pre nego što je postao prvi čovek koji je stupio na tlo Meseca, astronaut Nil Armstrong je zajedno sa još nekolicinom kolega došao na Island. Među njima je bio i Baz Oldrin, a vrhunac njihovog putovanja vezuje se za Askju – kalderu koja se nalazi na pokretnom delu centralne visoravni.