‚‚PLAY IT AGAIN SAM‚‚ MAROKO Kasablanca

‚‚PLAY IT AGAIN SAM‚‚ MAROKO Kasablanca

Kasablanca

To antologijsko filmsko ostvarenje prvi put je prikazano u Njujorku 26. novembra 1942. godine i ubrzo je dostiglo svetsku slavu, dobivši Oskara za najbolji film

Radnja se dešava tokom Drugog svetog rata u Kazablanki u Maroku, koji je tada bio pod kontrolom višijevske Francuske.

Priča se vrti oko Rika Blejna, vlasnika restorana, koji ne zna da li bi se osvetio ili pomogao bivšoj ljubavnici Ilzi Lund koja se jednog dana pojavila u njegovom lokalu sa novim ljubavnikom i očajnički traži njegovu pomoć.

Elem, ono što je zanimljivo kada je u pitanju Kazablanka je ono što se dešavalo iza scene, van vidokruga gledalaca.

Film je zasnovan na komadu Mareja Beneta i Džoan Alison “Svi dolaze kod Rika”. Vorner je platio prava na film 20.000 dolara, što je u ono vreme bila neverovatna svota novca.

        “Kazablanka” važi za najpogrešnije citiran film svih vremena

Iako svi misle da Ilsa Lund, koju igra Bergmanova kaže “Play it again, Sam”, ona  zapravo kaže: “Play it, Sam. Play ‘As time goes by'”.

Još zanimljivije je da “Sem” UOPŠTE NE SVIRA KLAVIR!

Duli Vilson, koji je igrao Sema je zapravo profesionalni bubnjar, koji je “folirao” sviranje. Muzika je snimana u isto vreme kada je snimana scena, ali tako što je pravi pijanista Eliot Karpenter, sedeo iza zavese i svirao klavir. Karpenter je sedeo tako da je Vilson mogao da ga vidi i imitira njegove pokrete.

Ingrid Bergman je bila viša od Hemfrija Bogarta, pa je on morao da nosi cipele s platformama kako bi bio viši od nje. Kada bi se izuo, reditelj Majkl Kurtiz bi stavljao kutije i gajbice na koje bi ovaj stao i stvorio iluziju da je viši od nje. U scenema gde sede i razgovaraju, Ingrid bi morala malo da se pogrbi , naravno da bi Hemfri izgledao viši od nje.

Uloga Rika Blejna prvo je ponuđena glumcu Džordžu Raftu, ali on je odbio. Ubrzo se predomislio i pokucao na vrata studija, ali mu je producent Hal Vilis, koji je insistirao na Bogartu, rekao “hvala lepo”. Ironija je da je Raft i kasnije odbijao neke uloge koje su odlazile Bogartu i od njega napravile legendu kakvu znamo.

Jedan od najpoznatijih filmskih citata “Here’s looking at you, kid” je Bogartova improvizacija

Supruga Hemfrija Bogarta Mejo Meton je optužila muža da je vara s Ingrid Bergman. Priča se da je nekoliko puta “upadala” u njegovu svlačionicu kako bi ga uhvatila u prevari. Istina je da su Hamfri i Ingrid jedva pričali kad se kamere ugase. Hemfri Bogart je bio izuzetno netrpeljiv prema Ingrid Bergman.On je konstantno pokušavao da stavi Ingrid u drugi plan i da potisne njenu pojavu, a samim tim i seksualnost. Često je ignorisao prelepu Ingrid do samog trenutka snimanja, što je ovoj izuzetno smetalo. Ingrid je prihvatila igru i tako nesvesno postigla jednu od najboljih ženskih uloga svih vremena. Na kraju, upravo njene suzne oči postale su zaštitni znak filma. Bogart joj je u tome zdušno “pomagao” i van seta. Potpuno ju je ignorisao I gotovo prezirao.

U to doba Bogart je bio već svetski poznat po likovima gangstera i privatnih detektiva, dok je Ingrid Bergman, tek došla iz Švedske sa željom da osvoji Holivud.

Uprkos tome što film obiluje kultnim replikama kao što su “Srešćemo se još malena”, “Uvek ćemo imati Pariz” i “Sviraj to, Sem”, sva magija na ekranu bila je potpuno razbijena na snimanju zbog bahatog ponašanja Bogarta.

Kada bi se kamere ugasile, Bergmanova je pokušavala da ostvari bilo kakav kontakt sa Bogartom. Brojni pozivi na večeru ili neformalno druženje mlade švedske glumice bili su hladnokrvno odbijeni.Bogart bi se zatvorao u svoju prikolicu, napijao do besvesti i igrao šah sam sa sobom. Kao razlog za takvo Bogartovo ponašanje njegovi prijatelji su navodili da je prolazio kroz gadan period sa svojom tadašnjom suprugom – glumicom Mejo Meto i bilo je tu dosta gneva raspaljenog velikim količinama džina i viskija.

A ako vas put nanese u čuvenu Kazablanku- da vam skratimo potragu. Čuvena kafana gde Sem svira je zapravo set u Holivudu! Čisto da ne lutate mnogo, već uživajte u svim drugim čarima ovog grada.