TAMO GDE MORE SVIRA – HRVATSKA

TAMO GDE MORE SVIRA – HRVATSKA

Hrvatska je poznata po mnogim stvarima. To je zemlja sa prelepom obalom, koju krase 1246 ostrva, većih i manjih. Svaki moreplovac će vam potvrditi da je pravo zadovoljstvo ploviti kroz morske uvale Hrvatske.

Ako ste ljubitelj pasa, onda sigurno znate da rasa Dalmatinac potiče upravo iz Hrvatske – tačnije Dalmacije. Naravno – ime su dobili po Dalmaciji.Čak su svoje mesto dobili i na velikom platnu – svi znamo 101 Dalmatinca, zar ne?

Dragi naši pripadnici jačeg pola, jeste li se ikada zapitali odakle potiče kravata? Niste? E upravo zbog ovog hrvatskog izuma izgledate tako dobro u odelima! Kravatu su počeli , kao maramu oko vrata nositi hrvatski plaćenici na dvoru  francuskog kralja u 17. veku. Zatim su taj običaj preuzeli i drugi. Moda nošenja marame se zvala a la Croate. I tako je nastala kravata.

Volite muziku i želite da sva vaša čula uživaju u njoj ? Onda je Zadar prava destinacija za vas! Zadarske orgulje su prve orgulje na svetu koje ‘svira’ more. Morske orgulje u Zadru su zanimljiv i unikatan spoj arhitekture i muzike. Za razliku od običnih orgulja sa mehurima ili vazdušnim pumpama, njihov zvuk nastaje pod uticajem talasa.

Zadar se može podičiti još nečim –ima najlepši zalazak sunca. I to nije rekao bilo ko, već čuveni Alfred Hitchcock.

Porodica Marka Pola, čuvenog moreplovca potiče sa ostrva Korčula, gde i dalje postoji njihova kuća.

Grad Ludbreg se prema lokalnoj legendi smatra središtem sveta. Nalazi se u  Varaždinskoj županiji, na pola puta između Varaždina i Koprivnice.

Nastavak čuvenog filma ‘’ Mamma Mia’’ snimljen je na ostrvu Vis u Hrvatskoj.