“THE NAME OF THE GAME” ŠVEDSKA

“THE NAME OF THE GAME” ŠVEDSKA

Pripremite se da pamtite, uzmite vaše omiljeno energetsko piće za bolju koncentraciju , jer vas sada vodimo na sever u – Švedsku.

Fudbalski savez Švedske je glavna fudbalska organizacija Švedske. Ona organizuje fudbalsku ligu, kup i fudbalsku reprezentaciju Švedske.

Švedska naravno ima dugu istoriju učešća na velikim takmičenjima, nastupali su još na šampionatu sveta 1934. a najveći rezultati su finale iz 1958. godine kada su bili domaćini, ali i treće mesto sa Mondijala u Americi, što je verovatno njihov najsjajniji trenutak u modernoj fudbalskoj istoriji.

Kada pomenemo fudbal i Švedsku, svakako je prva asocijacija Zlatan Ibrahimović. Međutim, dali znate da su „tri krune“ dobile sve mečeve kada njihova prva zvezda nije igrala. Nemojte da vas ovaj podatak zavara, jer Ibra je uglavnom standardan, a kada izostane to su ili prijateljske ili nebitne utakmice koje mogu da dobiju i bez njega. Bez ikakve sumnje, Zlatan je čovek oko koga se , ne samo u Švedskoj, već i u svakom klubu gde je on u postavki, sve okreće.

Švedska- zemlja gde nepoznati postaju zvezde!

Da li je bilo ko znao za grupu ABBA pre 1974.godine? Sem Šveđana, naravno. Mada, pitanje je da li su i oni svi bili upoznati sa tim. A sada? E sada nema ko nije čuo za ovu grupu!

Isto je i sa fudbalom u ovoj zemlji. Za klub Ostersunds iz Švedske, koji je ove sezone uspeo da sebi obezbedi proleće u Ligi Evrope, iako im niko nije davao ni najmanje šanse, će se tek čuti. Možda neće uspeti da dosegne Abbin uspeh, ali….nikada se ne zna!

Da li znate da je Švedska jedina zemlja na svetu koja ima vlastiti broj telefona?

Švedska je postala prva zemlja u svetu sa vlastitim brojem telefona!

“Švedski broj”, koji možete pozvati na +46 771 793 336, povezivaće vas sa slučajno odabranim Šveđanima koji su se prijavili da budu de facto ambasadori svoje zemlje.

Ono što je zanimljivo jeste da ovi volonteri nemaju nikakva uputstva šta treba ili ne treba da kažu, već je suština da Šveđani sami predstave svoju zemlju onako kako smatraju da je najbolje. Pa…pozovite ih i saznajte nešto o ovoj zemlji.