ZEMLJA KOJA POKLANJA STADION – SAUDIJSKA ARABIJA

ZEMLJA KOJA POKLANJA STADION – SAUDIJSKA ARABIJA

Saudijska Arabija, zvanično Kraljevina Saudijska Arabija je najveća  država Arabijskog poluostrva u zapadnoj Aziji.

Graniči se sa Jordanom na severu, Irakom na severu i severoistoku sa Kuvajtom, Katarom, Bahreinom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima na istoku, Omanom na jugoistoku i Jemenom na jugu, i Persijskim zalivom na severoistoku i Crvenim morem na zapadu. Zauzima površinu od oko 2.150.000 km2, i ima preko 30 miliona stanovnika, od čega su dve trećine Saudijci i jedna trećina su strani državljani.

Zaplovimo u bajku

Hajmo malo da se vratimo u prošlost i da se nađemo u hiljadu i jednoj noći.

Hiljadu i jedna noć  je zbirka priča sabrana tokom mnogih vekova, od strane raznih autora, prevodilaca i naučnika širom zapadne, centralne i južne Azije, i Severne Afrike. Priče imaju korene iz starih civilizacija Arabije, Persije, Mesopotamije, Indije, Judeje i Egipta.

Hiljadu i jedna noć je poput okeana sakupila moćne bujice maštovitog pripovedačkog umeća čitavog Istoka. Okvirna priča ove knjige je priča o Šeherzadi i caru Šahrijahu. U davnim vremenima je u Samarkandu živeo silni kralj Šahrijar koga prevari žena sa crnim robom. On ubi i nju i roba i zapovedi da mu svaku noć dovedu  jednu ženu koju bi drugi dan sasekli po njegovoj zapovesti. Jedne noći dođe i red na prelepu i bistru Šeherzadu, kćer kraljevog vezira. A ta Šeherzada nije bila obična žena, nego je znala hiljadu i jednu prelepu priču, kojim je ubijala vreme kralju Šahrijaru. Prve noći pripovedala je kralju Bajku o trgovcu i duhu što je kralja vrlo zainteresovalo. Šeherzada koja je bila mudra te slatkorečiva, uvek bi priču prekidala pre kraja, kako bi bila sigurna da će je nastaviti sutradan i početi novu i tako bi svake noći dolazila kralju ispričati po jednu priču…

Ako smo vam zagolicali maštu Šeherezadom i njenim pričama, odaberite samo vaš omiljeni ukus Fast Energy Drinka i zaplovite ……pravo u svet bajki..